Keuring en inspectie "scope 12"

Zonnepanelen inspectie

De SCIOS Scope 12-inspectie wordt in 2021 dé nieuwe inspectiemethode voor zonnepaneleninstallaties. Een belangrijke ontwikkeling in het PV-landschap die ervoor zorgt dat alle zonnepaneleninstallaties vakkundig worden geïnspecteerd door bekwame inspecteurs. Dat is voor u en uw bedrijf belangrijk, maar ook uw verzekering stelt in toenemende mate eisen aan uw PV-installatie.

Scope 12 in het kort

Scope 12 is de nieuwe inspectiemethode voor zonnepaneleninstallaties. Hiermee wordt een methode in de markt gezet die ervoor zorgt dat alleen gecertificeerde inspectiebedrijven PV-installaties mogen inspecteren. Deze nieuwe inspectiemethode is ontstaan door een dringende vraag vanuit verzekeringspartijen. In toenemende mate ontstaan er branden en defecten aan PV-systemen, die voorkomen kunnen worden door goed uitgevoerde inspecties. Scope 12 geeft duidelijkheid over hoe de inspectie uitgevoerd moet worden en welke zaken hierin wel en niet meegenomen dienen te worden.

Na installatie van het PV-systeem is het van belang om deze door een onafhankelijke partij te laten controleren op bijvoorbeeld beschadigingen aan de PV-panelen, de kwaliteit van de aansluiting en montagefouten. Dit kan grotere problemen als brand en schade aan de installatie voorkomen.

In eerste instantie laat u uw PV-systeem inspecteren nadat deze geïnstalleerd is op uw dak. Sommige verzekeraars eisen dat dit binnen zes maanden gebeurt. We adviseren om uw installatie daarna om de paar jaar te laten herinspecteren. Door intensief gebruik en o.a. weersinvloeden kunnen nieuwe beschadigingen altijd ontstaan. Met een terugkerende inspectie kunt u op tijd maatregelen nemen om uw PV-installatie veilig en in topvorm te houden.

Scope 12 voor-inspectie door Max-Tech BV

Wij zijn op dit moment bezig met de certificering tot scope -12 inspecteur en laten op dit moment de scope-12 inspectie uitvoeren door een externe partij, waar wij volledig achter staan.

Gebleken is dat zeker 90% van de installaties die wij controleren één of meerdere kleine of grote mankementen heeft. Daarom adviseren wij u om eerst een voor-inspectie te laten uitvoeren.
Het voordeel van de voorinspectie is;

 • Goedkoper tarief dan dat van de scope-12 inspecteur
 • Inzicht in mogelijke gebreken in de installatie
 • Direct herstel van geconstateerde gebreken
 • Inzicht in ontbrekende documentatie
 • De echte scope-12 keuring en inspectie bij het eerste bezoek goedgekeurd

Wat controleren we met Scope 12-inspectie voor zonnepanelen?

Tijdens de inspectie wordt uw zonnepaneleninstallatie zowel visueel als thermografisch beoordeeld. Zo maken we inzichtelijk of er geen beschadigen of defecten aanwezig zijn in de PV-panelen. We controleren of de installatie voldoet aan verplichte kwaliteitsnormen zoals NPR 5310, NEN 1010 en NEN-EN-IEC 62446.

 • Visuele inspectie zonnepanelen

  Tijdens de visuele inspectie kijken we of er geen schade of fabricagefouten en montageschade aanwezig zijn aan uw PV-panelen. Ook beoordelen we de montageframes in orde zijn en of de panelen op de juiste manier zijn bevestigd.
 • Thermografische inspectie zonnepanelen
  Niet alle beschadigingen aan PV-panelen zijn direct zichtbaar. Maar ook kleine beschadigingen kunnen grote risico’s met zich meebrengen. Via een thermografische inspectie beoordelen we of er afwijkende temperatuurbeelden aanwezig zijn.

Naast de kwaliteit van de panelen zelf, controleren en beoordelen we ook de rest van installatie:

 • Aanleg van de bekabeling;
 • Controle montageframes;
 • Tekeningen en documentatie;
 • De omvormers;
 • De aansluiting op uw elektrotechnische installatie;
 • Toepassing van de juiste beveiligingen;
 • Beveiliging tegen overspanning, overbelasting en warmteontwikkeling.

Max-Tech

Vestigingen Baarn en Zwolle
info@max-tech.nl

Contactinformatie

Sociale Media

Volg ons op sociale media!

Contact

Bij vragen kunt u bij ons terecht via ons contactformulier of via info@max-tech.nl.

Contactformulier