Boilers op nachtstroom en het wegvallen van het TF-signaal

wat verandert er?

Het Toon Frequent signaal, ook wel TF-signaal, voor boilers komt per 1 juli te vervallen. Wat verandert er? En wat kan je hieraan doen? Wij leggen het je uit.

Wat is het TF-signaal?

Het TF-signaal is een frequentie puls welke wordt meegestuurd via het elektriciteitsnet door de netbeheerder. Met deze puls kan er een schakeling gemaakt worden in meterkasten of elektriciteitsmeters. Zo wordt bijvoorbeeld straatverlichting geschakeld, maar ook de schakeling gemaakt in de meterkast voor de wisseling van dag- en nachtstroom én de nachtstroomaansluiting van elektrische boilers.

Nieuwe regeling per 1 juli 2021

Bij de nieuwe slimme meters is de techniek met zijn tijd meegegaan en inmiddels op een andere manier geregeld. Bij de oude meters met de draaischijf lukt dit echter niet. Door de verouderde, steeds minder betrouwbare techniek en het ontbreken van onderdelen om het in stand te houden, heeft men vorig jaar besloten om per 1 juli 2021 het signaal voor de huishoudelijke installatie niet meer te ondersteunen.

Dit betekent voor woningen met de oude meters met draaischijf dat er vanaf 1 juli 2021 geen omschakeling meer is tussen dag- en nachtstroom. Ook betekent dit dat het boiler-relais niet meer geschakeld kan worden, zodat nachtstroomboilers niet meer functioneren zoals ze dat vroeger deden. Alle woningen met oude meters hebben van de netbeheerder een schrijven ontvangen over deze aanpassing. Daarbij heeft u ook de mogelijkheid gekregen om de meters om te laten zetten naar slimme meters. Is dit niet gebeurt? Dan moet u zelf actie ondernemen.

TF-signaal

Wat gaat er gebeuren?

Er wordt vanaf 1 juli dus niet meer geschakeld tussen dag- en nachtstroom. Dit betekent dat boilers met deze specifieke aansluiting niet meer in de nacht opwarmen. Dit kan resulteren in bijvoorbeeld koud water. Dit kan je ondervangen door handmatig het boiler-relais in de meterkast te bedienen. Houd er wel rekening mee dat de boiler dan ook overdag verwarmd wordt. Dit zal voor de totale stroomopname (de kWh die op de meter verschijnt) weinig schelen. Een gelijke hoeveelheid kWh wordt namelijk gebruikt voor de opwarming, alleen de boiler heeft nu de gehele dag warm water. Hierdoor nemen de stilstandsverliezen iets toe.

Daarnaast wordt de kWh-prijs anders berekend, aangezien er niet meer met het nachttarief gerekend wordt. U kunt eventueel een tijdklok in laten bouwen in de meterkast. Op deze manier kan de boiler nog wel in periodes opwarmen, maar wel tegen het dan geldende tarief. Voor vragen kunt u bij Max-Tech BV terecht.

 

Max-Tech

Vestigingen Baarn en Zwolle
info@max-tech.nl

Contactinformatie

Sociale Media

Volg ons op sociale media!

Contact

Bij vragen kunt u bij ons terecht via ons contactformulier of via info@max-tech.nl.

Contactformulier